Waarom blootsvoets wandelen thuis geen probleem is

Why? People need to know.

Wie 10x <WTF> wil denken tijdens het lezen van een artikel, klik hier. Nadat ik dit artikel las, uitte ik mijn ongenoegen hierover op IG en kreeg (terecht) heel veel antwoorden met dezelfde mening.

“Frustrerend”, “OMG”, “Hahaha”, “Onwaarschijnlijk”, “Pure waanzin”, “Pure commerce”, “Jammer”, “Ellendig”.

Al deze antwoorden kwamen van kinesitherapeuten of personal coaches. They know.

Er is zoveel fout aan dit artikel, dat ik in actie schoot. Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid om de mensen te informeren met correcte uitleg en kennis. People need to know.

Eerst even een beetje evolutieleer

Tussen 120.000 en 60.000 jaar geleden kon de Homo sapiens overleven door dagelijks 30-40km te wandelen/lopen voor voedsel. Wij waren namelijk jagers en verzamelaars. De Homo sapiens liep deze kilometers blootsvoets en dit op verschillende ondergronden (stenen, rotsen, grassen, zand,…) Wij hadden de sterkste voeten van heel het dierenrijk.

Je hebt het goed gelezen, hadden.

Momenteel, in de 21ste eeuw, doen we vanaf de geboorte al sokjes aan. En vanaf we kunnen wandelen, doen we al schoentjes aan. Door de huidige maatschappij wandelen/lopen wij niet meer 30-40km per dag. Als gevolg geven wij onze voeten niet meer dezelfde belasting als vroeger. Niet dat we terug elke dag een marathon moeten gaan lopen, maar gewoon om even aan te tonen dat onze voeten beschikken over een grote belastbaarheid.

Contraproductief

“Als je aan je bureau zit om te werken, kan het geen kwaad om geen of licht schoeisel te dragen. Maar als je aan het huishouden begint - denk wassen, strijken, tuinwerkjes - loop je rond. Zonder stevige schoenen, worden je voeten er moe van.” zegt de podologe in het artikel.

Dit is eerder contraproductief en moet je eigenijk helemaal omgekeerd lezen.

Wanneer je aan de bureau zit, doe gerust kousen of pantoffels aan voor de warmte.

Telkens als je gaat rondlopen, probeer dit juist blootsvoets te doen. Wanneer je steeds in stevige schoenen beweegt, moeten jouw eigen voetspieren NIET werken. Bijgevolg gaan jouw voetspieren NIET sterker worden, en juist SNELLER moe worden.

Geen zorgen

“Blote voeten kiezen immers vaak hun eigen positie, die vaak resulteren in een ingezakte houding . Je kan er op termijn pijnklachten van ondervinden. Aan de rug, enkels, knieën. De kans is reëel dat er na de crisis meer mensen met pijn over de vloer zullen komen.” zegt de podologe in het artikel.

De boodschap dat blootsvoets wandelen in huis kan leiden tot verdere klachten, is fout en zelfs schadelijk. Dit moet je ook omgekeerd lezen.

Voeten zijn de fundamenten van jouw lichaam. Hoe sterker jouw fundamenten, hoe meer steun voor de rest van jou lichaam. Een tafel staat ook maar zo stevig als zijn poten.

Dus het verstevigen van jouw voeten, door bijvoorbeeld meer en meer op blote voeten te gaan bewegen, zal de rest van jouw lichaam zeker appreciëren.

Tips voor tijdens de quarantaine

  • Loop zoveel mogelijk blootsvoets rond, bouw dit rustig op.

  • Geef jouw voeten variatie in ondergronden:

    • parket

    • gras

    • koude steen

    • tapijt

    • voetpad

  • Neem verschillende zitposities aan tijdens de dag:

  • Verbeter de doorbloeding van jouw voeten door deze oefening.

  • Verbeter de mobiliteit van jouw voeten door deze oefening.

  • Lees niet te veel de online gazet.

Stay home, stay strong,

Tot de volgende,

Anton

Anton Ghys